[website maken] [website ontwerp] [Kinderyoga Eigenwijs]
[Contact]
[Kinderknop]
[Yoga op school]
[Kinderfeestje]
[Lessen]
[Wie ben ik]
[Links]
[Wat is Yoga]
[Tienerknop]
[]

WAT IS YOGA:

HET PAD VAN PANTANJALI


Yoga is iets wat je zelf moet ervaren. Het is geen boekenwijsheid. Men noemt het daarom een ervarings-wetenschap.

Patanjali onderscheidt in Yoga acht duidelijke, opeenvolgende stappen, die integraal beoefend worden. De beoefening van deze stappen, met behulp van oude Yoga-technieken, resulteren op natuurlijke wijze in een verbetering van je lichamelijke en geestelijke gezondheid, zoals ontspanning, ademhaling, weerbaarheid, concentratie, geheugen, creativiteit, intuïtie en visie. Een voorwaarde daarbij is wel dat je gemotiveerd bent

en regelmatig Yoga beoefent.

De acht stappen in Yoga zijn:

1.         Eerst roept je spelenderwijs halt toe aan alle automatismen, zoals: gewoonten, vooroordelen, dogmatisme e.d. Je krijgt door Yogabeoefening inzicht in de betekenis van de universele waarden (Yamas): geweldloosheid, waarachtigheid, eerlijkheid, geen energieverspilling en begeerteloosheid.

2.         Je wordt door Yogabeoefening eveneens spelenderwijs steeds meer bewust van de betekenis van de individuele waarden (Niyamas): reinheid, tevredenheid, soberheid, zelfstudie en overgave.

3.         Je werkt aan je lichamelijke conditie door middel van fysieke houdingen (Asanas), die - naast verbetering van je coördinatievermogen en vermindering van klachten - ook soepelheid en ontspanning van je fysieke lichaam opleveren.

4.         Door verbetering van de conditie kun je vervolgens de ademhaling gaan verdiepen en de energiehuishouding (Pranayama) gaan optimaliseren. Hierdoor neemt je lichamelijke, maar ook je geestelijk bewustzijn toe.

5.         Je herontdekt de werking van de zintuigen. Door Yogabeoefening zul je in staat zijn om je zintuigen bewuster te gebruiken (Pratyahara). Er is dan nog steeds sprake van uiterlijke Yoga.

6.         Na de voorgaande stappen ga je de innerlijke Yoga beoefenen. Dit begint bij het leren concentreren op jezelf (Dharana). Door Yoga leer je op een natuurlijke manier alle belemmerende, storende gedachten los te laten.

7.         Als er geen storende gedachten meer zijn in je concentratie, dan spreken we van meditatie (Dhyana). Je denkproces is dan kalm, efficiënt en effectief geworden.